Wapper Sportvereniging voor gehandicapten in de provincie AntwerpenWapper

Rolstoelrugby 

Laatste nieuws

Eerste training is op 12 september !
Be there !!

Omschrijving

Rolstoelrugby is een sport voor mensen met beperkingen aan de vier ledematen en heeft een ruig en dynamisch karakter. Het wordt gespeeld door twee teams van ieder vier spelers. De meeste spelers hebben een ongeluk gehad en daarbij de nek gebroken met als gevolg een cervicale dwarslaesie. Maar ook mensen met aandoeningen zoals polio of spierziekten kunnen meespelen zolang ze maar een verlamming hebben aan de 4 ledematen.

Iedere speler heeft een classificatie waarvan de hoogte afhangt van de handicap.De classificaties kunnen variëren van 0.5 punten tot 3.5 punten, waarbij een speler met 0.5 punten meer beperkingen heeft dan een speler met 3.5 punten. Het totaal aantal punten van de veldspelers mag niet hoger zijn dan 8 per team. 

Het doel van elk team is om een speler te laten scoren door, met de volleybal die goed onder controle is, over de doellijn van de tegenstander te rijden. Het spel wordt gespeeld op een terrein ter grootte van een basketbalveld. Een wedstrijd duurt 4 periodes van 8 minuten zuivere speeltijd. Er zijn 2 minuten pauze tussen de perioden en 5 minuten halfweg.

Speciale sportrolstoelen zijn noodzakelijk. Een rolstoel moet aan een aantal veiligheidsvoorschriften voldoen. Een speler gebruikt ook aangepast materiaal volgens zijn opdracht in het team. Zo zal een verdediger een andere stoel gebruiken dan een aanvaller. Alle aanpassingen aan de rolstoel moeten echter binnen algemene regels passen. Handschoenen zijn, in functie van de graad van handicap, noodzakelijk. De spaken van de wielen, de spaakbeschermers en de banden zijn de weke plaatsen. Zij vragen om voortdurend onderhoud, herstelling of vernieuwing.

Trainingen

Vrijdag
16:00 - 18:00

Wedstrijden

Er zijn geen wedstrijden gevonden.

Resultaten

Er zijn geen resultaten gevonden.

Activiteiten

Er zijn geen activiteiten gevonden.

Sportreglement

De spelregels

Op het veld worden op de korte zijden de doelen afgebakend door middel van twee kegels die 8 meter uit elkaar staan. Daarvoor is er een verdedigingszone (keyzone) van 1,75 meter. In dit gebied mogen zich maximaal 3 verdedigers bevinden. De aanvallende spelers mogen zich met 4 in deze zone begeven, echter niet langer dan 10 seconden. Er wordt gescoord als een speler met 2 wielen van de rolstoel en met de bal in bezit op of over de achterlijn van de tegenstrever rijdt tussen de 2 kegels die de keyzone begrenzen.

Om snelheid in het spel te houden zijn er een aantal regels. Zo moet men binnen de 12 seconden over de middellijn zijn en mag men ook niet terug over deze lijn. Een speler mag niet langer dan 10 seconden de bal in het bezit hebben. Na 10 seconden moet hij een pas geven of de bal dribbelen. Vanaf het moment dat een team in balbezit komt, heeft het 40 seconden de tijd om te scoren: deze tijd wordt aangegeven door een shotklok.
Een speler in balbezit die een fout maakt, verliest de bal. Is de speler niet in balbezit, krijgt hij een minuut straftijd in de penaltybox aan de zijlijn.
Veel voorkomende fouten zijn:
’ spinning: iemand achter de as raken zodat hij van richting verandert
‘charching’: iemand zo hard raken dat het gevaarlijk wordt
‘illegal use of hands: iemand aanraken; alleen stoelcontact is toegestaan
fouten tegen de 10 of 12 secondenregel.

Bij de inbound (wanneer een speler inwerpt van de zijlijn of achterlijn) mag geen enkele speler zich binnen een omtrek bevinden van 1 meter rond de ingooiplaats. Men moet ook diegene die de ingooi doet, het veld laten inkomen.
De ingooi moet binnen de 10 seconden zijn gebeurd (binnen de 10 seconden moet de bal door een ander speler of stoel worden geraakt).

Fotoalbums

29/06  Rolstoelrugby 1ste wedstrijd
Onze eerste wedstrijd ! Prachtige overwinning 33 - 32 12/01  Rolstoelrugby Training
De trainingen zijn begonnen. Hier enkele actie foto's

Info (Rolstoelrugby)

Locatie Provinciaal Sportcentrum Peerdsbos
Bredabaan 31
2930 Brasschaat
Verantwoordelijke Peter Genyn
0486/97.01.93
rolstoelrugby@wapper.be
Trainer Peter Genyn
0486/97.01.93
rolstoelrugby@wapper.be